English Dutch

Masterclass Risico- en Crisis­management

Managing Safety & Security

Logo PM
Logo Inconnect

PM en Inconnect organiseren in juli-sept-okt-nov 2016 een nieuwe 4-daagse masterclasses risico- en crisis­management in België en Nederland. Tijdens een uitgebreid programma gaan we dieper in op het veiligheidsaspect waar we in onze samenleving en bedrijven meer en meer mee worden geconfronteerd. De deelnemers maken uitgebreid kennis met recente methodieken, onderzoek, expertise, praktische toepassingen en cases.

Early Bird tot 15 september
Nieuwe Early Bird rate voor de resterende drie dagen van het programma.
Contacteer ons tijdig indien u interesse heeft. Beperkte plaatsen.

We trappen een open deur in door te stellen dat we in onze samenleving en bedrijven de laatste jaren meer en meer geconfronteerd worden met veiligheids- en beveiligingsissues. Denk maar aan de beelden van gewapende militairen in het straatbeeld, de verstrengde security checks in de luchthavens, of zelfs een complete “lock down” van Brussel eind november vorig jaar. Vreemd genoeg brengen deze maatregelen ons niet uit evenwicht. We worden er niet banger van, maar we passen ook niet echt onze levenswijze en bedrijfswerking aan. Of toch wel?

Als plotseling iets ernstig gebeurt, zoals de aanslagen in Parijs van begin november 2015 of de “Brussels Attacks” in maart 2016, dan houdt de hele wereld de adem in. Dan voelen we een collectieve afschuw en willen we onmiddellijk repressief en preventief optreden. Beveiliging staat dan weer heel erg hoog op de agenda, en we zijn meer dan bereid daar flink wat budgetten aan te spenderen.

Maar laten we eerlijk zijn: zijn we echt voorbereid om goed te handelen bij een terroristische aanval? Weten we hoe we onze IT-systemen kunnen beschermen tegen malafide hackers? Zijn we er klaar voor om te communiceren bij een potentiële dreiging?

Daarom is het belangrijk om stil te staan bij het managen en communiceren van onverwachte gebeurtenissen. Deze Masterclass brengt gedurende vier dagen internationale experts in het domein van safety & security samen om met ons de nieuwste inzichten en recente cases te delen.


Programma onder voorbehoud

Dag 1

Deelname aan: Third International CIP Conference

  • Effective communication during the Brussels airport & subway attacks and other elevated terrorist threats in Belgium
  • Coordinated crisis communication: lessons learned in Swedish governments, agencies and society
  • Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy. Critical advice for protecting your organization from hackers stealing your data, turning it into a hostage situation and a media circus

Deze dag sluiten we aan bij de derde internationale CIP conferentie in Antwerpen, waar gastsprekers uit Zweden, de USA en Europa inzichten en recent onderzoek delen omtrent risico- en crisiscommunicatie en management. Het thema van deze conferentie luidt: “Building Resilience in Turbulent Times: Complex Interactive Processes in communities and organisations” en sluit mooi aan bij deze masterclass.

Sprekers oa.
  • Dr. Timothy Summers (Howhackersthink.org, Verenigde Staten)
  • Stina Wessling (Wessling Kommunikation AB, Zweden)
  • Peter Mertens (Algemene Directie Crisiscentrum, Brussel)

Dag 2

Omgaan met dreiging, complexiteit en Normal Chaos

  • Voormiddag: In november 2015 en maart 2016 werd de wereld opgeschrikt door een reeks van gruwelijke aanslagen in Parijs en Brussel. Meteen gingen in België en Nederland de dreigingsniveaus de hoogte in. Het dagelijkse leven in Brussel werd verschillende keren letterlijk lam gelegd door deze verhoogde terreurdreiging. De vraag die deze situaties oproept is hoe je daar vanuit communicatief, operationeel en bestuurlijk standpunt mee moet omgaan? De sprekers volgden van heel nabij deze terreuracties en verhoogde dreiging. Elk van hen belicht hun handelen vanuit een bijzonder perspectief, namelijk dat van een professional die na afloop nuchter durft te analyseren wat goed verliep en wat beter kan.

  • Sprekers: Peter Mertens (Algemene Directie Crisiscentrum, Brussel)
    Paul de Vrind (Verbindingsofficier van de Nederlandse Nationale Politie in Frankrijk)

  • Namiddag: Waarom we de wereld moeten zien als chaotisch ... En wat betekent dit voor crisis management?
    Onze wereld is een complex interactief proces vol onzekerheden. Vaak worden we geconfronteerd met gebeurtenissen die bijna niet te voorspellen zijn. De management­systemen waarmee we de wereld trachten te beheersen, zijn daarentegen net gebaseerd op het omgekeerde: voorspelbaarheid en zekerheid. Als we accepteren dat voorspelbaarheid en zekerheid afgoden zijn, hoe kunnen we onze managementtaken dan anders bekijken? Als we accepteren dat onzekerheid en onvoorspelbaarheid voortdurend rondom ons aanwezig zijn (en chaos dus de norm is), hoe kunnen we het dan anders aanpakken?

  • Sprekers: Dr. Mike Lauder (Alto42, UK) & Dr. Hugo Marynissen (PM)

Dag 3

Safety & Security: de menselijke factor

  • Voormiddag: Hoe reageren mensen op mogelijke dreigingen? Wat is de impact van allerlei veiligheidsmaatregelen op het menselijk gedrag? Zijn daar praktische voorbeelden van en best practices? Wat zijn recente inzichten vanuit een sociologische, bestuurlijke en communicatieve invalshoek?
  • Namiddag: Minuten, uren, dagen, weken, maanden en jaren na een aanslag of ramp is communicatie met direct betrokkenen en nabestaanden essentieel. Hierbij zijn vele pijnlijke valkuilen denkbaar. Tijdens dit dagdeel wordt onder andere gekeken naar de ervaringen van de nabestaanden van de MH17-ramp en naar de lessen die hieruit kunnen worden geleerd. Prof. Dr. Ellen Giebels is hoogleraar Sociale Psychologie van Conflict en Veiligheid, Universiteit Twente en leider van het WODC (deel-) onderzoek naar de communicatie met nabestaanden van de MH17-ramp.

  • Sprekers: Dr. Menno van Duin (Instituut voor Fysieke Veiligheid)
    Prof. Dr. Ellen Giebels (Universiteit Twente)

Dag 4

Cases, praktische tips en tools voor management, communicatie en het maken van beslissingen bij grote onzekerheid

  • Hoe communiceer en beheers je onzekere situaties? Hoe bereid je je voor op mogelijke dreigingen? En wat doe je als die dreiging plots reëel wordt en omslaat in een crisis? Tijdens deze dag gaan we heel praktisch in op het “Hoe?” van crisis management, crisiscommunicatie, en crisis intelligence. Dat doen we aan de hand van cases en een oefening.
  • Voormiddag: Een topspreker van National Health Service (UK) deelt zijn expertise. Aan de hand van een boeiende case ontdekken we wat de impact kan zijn van nucleair terrorisme, welke knelpunten bij de communicatie we ondervinden en hoe we deze kunnen opvangen.

  • Sprekers oa.
    Dr. Richard Amlôt (Public Health England, UK)
    Frank Vergeer, Anne-Marie van het Erve, Stijn Pieters, Tim Van Achte (PM & Inconnect)


Deelnemersprofiel

  • Je hebt een brede ervaring in communicatie en/of management.
  • Je hebt kennis van crisiscommunicatie en/of crisismanagement.
  • Je bent vertrouwd met noodplanning, business continuity, crisiscommunicatie- en/of crisis­management­plannen in de publieke en/of privé sector.
  • Je wil nieuwe inzichten verwerven binnen de domeinen risico, crisis en verandering.
  • Je bent er aan toe om je gedurende vier dagen te laten onderdompelen in de meest recente inzichten en praktijkcases in dit vakgebied.
  • Je hebt een goede kennis van het Engels.

Docenten onder voorbehoud

Gastdocenten komende editie

Dr. Richard Amlôt (Public Health England – UK)
Paul de Vrind (Verbindingsofficier van de Nederlandse Nationale Politie in Frankrijk)
Dr. Mike Lauder (Cranfield School of Management – UK)
Prof. Dr. Ellen Giebels (Universiteit Twente)
Dr. Menno van Duin (Instituut voor Fysieke Veiligheid)
Peter Mertens (Algemene Directie Crisiscentrum, Brussel)

Docenten die reeds te gast waren in vorige edities

Prof. Dr. Steven Poelmans (EADA Business School, Barcelona)
Prof. Dr. José Manuel Palma (University of Lisbon)
Dalila Antunes (Factor Social – Portugal/Mozambique)
Dr. Annette Klarenbeek (Communicatiestrateeg & Lector Hanzehogeschool Groningen)
Bart Bruelemans (Rampenambtenaar Stad Antwerpen)
Bert Brugghemans (Brandweer Antwerpen, Campus Vesta)

Docenten PM en Inconnect

Dr. Hugo Marynissen (PM risk-crisis-change, Antwerp Management School, CIP Institute)
Stijn Pieters (PM risk-crisis-change, CIP Institute)
Tim Van Achte (PM risk-crisis-change, CIP Institute)
Anne-Marie van het Erve (Inconnect, CIP Institute)
Frank Vergeer (Inconnect, CIP Institute)


Data en locaties

Het resterende programma is verdeeld over drie vrijdagen in het najaar van 2016. De opleidingsdagen vinden afwisselend plaats in Rotterdam en Antwerpen.

Beide locaties zijn voorzien van ruime parkeermogelijkheden en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Editie najaar 2016 Inschrijven nu mogelijk.

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4
hele dag hele dag hele dag hele dag
vrijdag
1 juli 2016
vrijdag
30 september 2016
vrijdag
28 oktober 2016
vrijdag
18 november 2016
Reeds afgelopen. Inschrijven voor resterende drie dagen is mogelijk. Manhattan Hotel in Rotterdam Antwerp Management School in Antwerpen Manhattan Hotel in Rotterdam

Deelnameprijs per persoon, exclusief BTW

Full Admission Early Bird
Aanmelden voor
15 september 2016
Bedrijven 2.125 € 1.915 €
Overheid 1.915 € 1.720 €

Geldig voor het resterende programma van 3 dagen, exclusief BTW.
Alumni Masterclass Risico- & Crisismanagement en leden van CIP Institute: 10% korting
Inclusief oa. locaties, catering, vergoeding van de gastdocenten en cursusmateriaal.


Meer info, inschrijven en voorwaarden

Je kandidaat stellen voor deze masterclass of meer informatie aanvragen? Stuur een e-mail naar (België) – (Nederland) – (wereldwijd)

Omdat we slechts een beperkt aantal deelnemers aan deze masterclass toelaten, raden we aan om ons je interesse zo snel mogelijk mee te delen.


© 2012-2016 PM en Inconnect

Organisatoren

PM is een advies­bureau gespecialiseerd in crisis­beheersing, risico­communicatie en begeleiding bij complexe veranderingen.

Inconnect bereidt overheid en bedrijfs­leven voor op communicatie over risico’s en tijdens crises.


Samenwerkingen

De docenten en heel wat gastdocenten van deze masterclass zijn lid of stichtend lid van:

Logo CIP Institute

CIP Institute brengt wetenschappers en professionals uit verschillende disciplines samen in een inspirerend en innovatief platform om kennis uit te wisselen en te ontwikkelen over de complexe interactieve processen rondom crises.


Twitter


Volg personen verbonden met de masterclass op de Masterclass Twitter list


LinkedIn

Volg recente ontwikkelingen op de CIP Institute LinkedIn group


Vorige deelnemers

Tijdens de masterclass realiseerde ik dat mijn organisatie ook tijd en energie in risicomanagement moet investeren in plaats van direct te focussen op crisisbeheersing.

Anton De Coster

Communications Officer Agentschap Wegen en Verkeer

Bij een volgende crisis zal ik nog meer aansturen op snelle, actieve communicatie vanuit de getroffen organisatie.

Patrick Van Impe

Consultant

Bedankt!!! Dit was een van de beste opleidingen in het domein risico- en crisismanagement waaraan ik het laatste jaar deelnam.

Bart Bruelemans

Rampenambtenaar Stad Antwerpen

Wat de masterclass zo boeiend maakt, is de individuele ervaring en expertise van alle deelnemers. Het delen van al deze kennis met elkaar was een opportuniteit en meerwaarde.

Caroline Poels

Lessius Antwerpen

Het belangrijkste idee dat ik meenam uit de masterclass is dat de academische benadering gebruikt kan worden om risicomanagement in mijn organisatie te introduceren. De academische benadering is eveneens in te zetten voor een betere risicoanalyse en –planning.

Alain Bernard

Consultant

Ook minder voor de hand liggende inzichten rond leiderschapsstijlen en samenwerking met hulpdiensten kwamen aan bod. Een grote meerwaarde is bovendien de verscheidenheid en praktijk­ervaringen van de deelnemers.

Eline Claerhout

VUB & KU Leuven

De masterclass heeft mij het laatste zetje gegeven om een promotietraject in te gaan, zelden zoveel inspiratie in die vier dagen opgedaan! Dank allen voor het zetje.

Eric Seugling

Veiligheidsregio/Brandweer Hollands Midden